Didaktiska strategier – en självklarhet

En av läraryrkets största utmaningar är att välja ut och använda anpassande didaktiska strategier i undervisning till elever i behov av särskilt stöd. Högsta önskemål är en väl planerad undervisning som passar varje elevs individuella förutsättningar, men det är sällan genomförbart fullt ut. Ska enskilda lärare själva få välja vilka strategier som förenklar arbetet med individanpassning i undervisning med elever i särskilt behov?

Lärare ska kunna få välja olika didaktiska strategier för att skapa lärandemöjligheter när de undervisar elever i behov av särskilt stöd. Didaktiska strategier är till stöd för att undervisningen anpassar efter elevers särskilda behov. Ju mer matematisk och pedagogisk kompetens en lärare har desto fler strategier och anpassningar kan läraren använda. För att lyckas med didaktiska strategier krävs mer ämnes och ämnesdidaktiska kunskaper och erfarenheter för att förstå elever och tillämpa olika anpassade didaktiska strategier. Att tillämpa och använda konkret material såsom Montessorimaterial för elever i särskilt stöd för att öva och befästa kunskaper på ett mer undersökande och utforskande sätt och att använda digitalverktyg vid inlärning av de fyra räknesätten.

Det finns många didaktiska strategier som lärare kan tillämpa i sin undervisning, till exempel bildschema med hjälp av visuella bilder för att synlig och tydliggör dagens schema, elevers personligschema för elever i särskilt stöd, små arbetsrum för elever som behöver en egen plats, extra tid ska ges till elever med hänsyn till deras behov, digitalverktyg som extra anpassning för elever som har sämre finmotorik. För att en lärare kunna möte elever i särskilt stöd är även formativ bedömning och återkoppling en effektiv didaktisk i sin undervisning.

Det finns inte en didaktiska strategi som passar in i alla undervisningar. Den strategi vi använder för anpassning och förändring handlar vi själva ska göra annorlunda.  

0 Svar to “Didaktiska strategier – en självklarhet”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




april 2023
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Gör som 166 andra, prenumerera du med.

Tina Forsberg

This is me, happy , enjoy my everyday and never give up!

werawennerling

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

tinaitelefonen

This blog is about my shools work, I startade this at january 2013.

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.